Wat is spuitgieten?

Kunststof spuitgieten
SFA verpakkingen

Spuitgieten is een techniek waarbij vloeibare kunststof (granulaat of poeder) onder hoge druk in een mal wordt gespoten. Dit hardt vervolgens uit, waarna een toepassing ontstaat. Met deze techniek is het mogelijk om op een snelle manier identieke producten in massa te produceren. Dit komt bijvoorbeeld van pas bij het creëren van productverpakkingen.

Waarom spuitgieten?

Voor het spuitgieten van toepassingen wordt een mal gebruikt, ook bekend als een matrijs. Deze wordt eenmalig ontworpen en kan vervolgens duizenden keren hergebruikt worden om telkens weer hetzelfde resultaat te krijgen. Het wordt veel ingezet voor het maken van kunststof verpakkingen, omdat het juist hierbij van belang is dat deze elke keer identiek zijn. Bovendien is het, vooral bij grote oplagen, een erg duurzame techniek.

Voordelen spuitgieten

De techniek spuitgieten won vanaf 1950 flink aan populariteit dankzij doorontwikkelde machines met zuigerschroef. De voordelen van kunststof spuitgieten:

  • Kostenefficiënt: Nadat de mal (matrijs) gemaakt is, wordt het erg voordelig om te produceren. De kosten per verpakking dalen daardoor bij hogere oplages.
  • Identieke verpakkingen: Met spuitgieten weet je zeker dat iedere spuitgiet verpakking er op dezelfde manier uitziet. De kans op afwijkingen is nihil, waardoor het resultaat altijd hetzelfde is (professioneel en nauwkeurig).
  • Vormvrijheid: De mal biedt veel vrijheid qua vorm, zodat het mogelijk is om gedetailleerde en complexe verpakkingen te produceren.
  • Keuze uit kunststoffen: Verschillende kunststoffen zijn geschikt voor spuitgieten, zoals ABS, Polypropyleen (PP) en Polyethyleen (PE). Het is mogelijk om waterdichte, luchtdichte of temperatuurbestendige verpakkingen te vervaardigen.
  • Duurzaam: Er kan gebruik gemaakt worden van 100% recyclebare kunststof.

Nadelen spuitgieten

Spuitgieten is erg nauwkeurig en de vormmogelijkheden zijn groot. Toch is het belangrijk om te weten dat spuitgieten niet voor iedere toepassing de beste techniek is. Er zitten wat dat betreft niet per se nadelen aan spuitgieten, maar er zijn wel factoren om rekening mee te houden:

  • Relatief hoge opstartkosten: De mal moet eenmalig gemaakt worden, waardoor spuitgieten bij kleine oplages qua kosten minder interessant is.
  • Minder geschikt voor het continu aanpassen van ontwerp: Het aanpassen van het design vereist een nieuwe mal, waardoor het qua kosten minder interessant is voor toepassingen die geregeld qua design aangepast worden.

Vanaf welke oplage spuitgieten?

Doordat er bij spuitgieten  een mal gemaakt moet worden, is het vooral interessant bij grote oplages. Maar wat is groot? Dat hangt maar net af van het type product en de vormgeving. Vaak wordt de techniek pas vanaf 5000 stuks aanbevolen.

Spuitgieten van verpakkingen? SFA Packaging!

Wil je weten of het spuitgieten van verpakkingen voor jou interessant is? En ben je benieuwd naar een indruk van de kosten? Neem dan contact op met SFA Packaging!

Wij zijn gespecialiseerd in het kunststof spuitgieten van verpakkingsmateriaal op maat. We hechten veel waarde aan duurzame oplossingen en werken uitsluitend met 100% recyclebare kunststof. Doordat we meerdere productielocaties hebben en inzetten op innovatieve machines, houden we de product- en transportkosten laag.

Neem contact op

Ook een oplossing nodig?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.