Gaat u in 2019 óók minder verpakkingsbelasting betalen?

Minder verpakkingbelasting betalen
SFA verpakkingen

Gaat u in 2019 óók minder verpakkingsbelasting betalen?

De afgelopen jaren heeft SFA Packaging zijn standpunt met betrekking tot recyclebaarheid met hand en tand verdedigd in een discussie die helaas te vaak ongefundeerd wordt gevoerd. Onze hoofdboodschap is altijd geweest dat onze verpakkingen, welke volledig bestaan uit één soort plastic (monomateriaal, te weten PolyPropyleen), uit bijzonder goed recyclebaar materiaal worden vervaardigd en derhalve zeer milieuvriendelijk zijn. De overheid voert gelukkig haar beleid wel op feiten, dit is in haar uitingen de afgelopen jaren reeds gebleken. Maar met ingang van volgend jaar wordt dit ook omgezet in een financiële prikkel richting de gebruikers.

Vanaf 2019 komt er een gedifferentieerd tarief in de afvalbeheersbijdrage. Dit betekent dat het mogelijk wordt om te opteren voor een lager tarief bij het gebruik van kunststof verpakkingen. Dit lagere tarief wordt toegekend voor goed uit te sorteren en te recyclen verpakkingen met een positieve marktwaarde. Het Afvalfonds Verpakkingen, de inner van deze belasting, heeft op het moment van dit schrijven de precieze voorwaarden om in aanmerking te komen nog niet gepubliceerd, maar verwijst al wel naar de recyclecheck voor vormvaste kunststof verpakkingen zoals ontwikkeld door het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Deze check toont aan of een verpakking goed recyclebaar is of niet. De verpakkingen die SFA levert, zijn voor het overgrote deel goed recyclebaar. In onze productrange vallen alleen zwarte verpakkingen en emmers groter dan vijf liter af.

Wat betekent dit concreet voor u? Het tarief daalt van € 0,64 per kilo (kunststof regulier) naar € 0,38 per kilo (kunststof lager tarief). Zodra de precieze voorwaarden zijn vastgesteld en bekend is hoe u een verzoek kunt indienen om in aanmerking te komen voor de tariefsverlaging, brengen wij u middels onze nieuwsbrief op de hoogte. Daarnaast werken wij momenteel aan een online test waarin u uw huidige verpakkingen kunt toetsen aan de nieuwe regels. De verwachting is dat deze test begin 2019 beschikbaar komt. Wij houden u op de hoogte.

Ook een oplossing nodig?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.