Van recyclebaar naar circulair met NextCycle IML

JOZOs salt shaker range
SFA verpakkingen

Een vleugje baanbrekende visie door SFA Packaging. Een snufje liefde door JOZO. Een druppel recyclingadvies van CIRCPACK by Veolia en een scheutje innovatie van MCC Verstraete. Trots introduceren we een pionierend succesrecept voor circulaire PP-verpakkingen: de JOZO NextCycle IML™ zoutshakers.

Continu verbeteren: van gedeeltelijk recyclebaar naar volledig recyclebaar en RecyClass B-score

De JOZO zoutstrooibussen zijn een schoolvoorbeeld van continue verbetering. Vóór 2021 was de verpakking een combinatie van karton en aluminium (buis), polyethyleen (bodem) en polystyreen (PE/PS dop). Door de combinatie van verschillende materialen werden de strooiers beschouwd als gedeeltelijk recyclebaar.

Om zijn verpakkingen volledig recyclebaar en toekomstklaar te maken, wendde JOZO zich tot SFA. De zoutshakers werden getransformeerd tot een mono-materiaal PP verpakking gedecoreerd met IML, wat zowel recyclebaarheid als shelf appeal garandeerde. De 100% polypropyleen verpakking werd beoordeeld door RecyClass, de industrie-overkoepelende organisatie die de circulariteit van kunststofverpakkingen in Europa behartigt. Op basis van de methodologie van oktober 2022 voor witte rigid PP-verpakkingen kreeg de zoutkoker met standaard IML-decoratie classificatie B!

SFA Packaging sustainable saltshaker

Score hooghouden met NextCycle IML™

Maar daar stopt het niet. In februari 2023 scherpte RecyClass de richtlijnen en DfR vereisten voor recyclebare en – uiteindelijk – circulaire verpakkingen, verder aan.

“Gedreven door JOZO’s visie op duurzame vooruitgang en in lijn met SFA’s missie om 100% recyclebare en circulaire verpakkingsoplossingen te bieden, wilden we nog een stap verder gaan. Om te blijven voldoen aan de steeds veranderende verpakkingsreglementering, bekeken we samen met MCC Verstraete en JOZO de mogelijkheden voor verdere verbetering. We testten of we standaard IML-etiketten konden vervangen door de NextCycle IMLTM-technologie,” zegt Alexander Heinsdijk, Business Development en Marketing Manager bij SFA Packaging.

Deze proeven bleken al snel succesvol in kwaliteit, productie-efficiëntie en, het belangrijkste in dit project: recyclebaarheid.

“Als next-generation oplossing voor duurzame rigid PP-verpakkingen zijn NextCycle IMLTM-labels specifiek ontworpen om los te komen van de verpakking tijdens het mechanische recyclingproces, terwijl ze stevig vast blijven zitten tijdens de levenscyclus van de verpakking”, aldus Nico Van de Walle, Product and Circular Economy Manager Global IML bij MCC.

De NextCycle IML™-technologie zorgt ervoor dat de verpakking het recyclingproces ingaat zonder label. In dit geval resulteert het recyclen van de JOZO-shakers in wit gerecycled materiaal. “Het is de perfecte balans tussen recyclebaarheid en shelf appeal,” vervolgt Nico.

Toekomstbestendige kunststofverpakkingen

“Terwijl we de weg vrijmaken voor een circulaire economie voor plastic verpakkingen, worden de DfR richtlijnen en de classificatie-eisen van RecyClass inderdaad steeds strenger. Overgaan op mono-materiaal was een grote stap voorwaarts voor JOZO’s zoutshakers. Het decoreren van de verpakking met NextCycle IML™-labels ondersteunt de toekomstige beschikbaarheid van kwalitatieve zuivere rPP”, zegt Vincent Mooij, directeur van CIRCPACK by Veolia.

Belangrijkste punten

  • Naast een nieuwe, gebruiksvriendelijke doseerdop zijn de nieuwe zoutshakers van JOZO voorzien van NextCycle IML™- labels
  • De NextCycle IMLTM-technologie zorgt ervoor dat de IML-verpakking bijdraagt aan het recyclingproces van het plastic, wat resulteert in rPP met hoge zuiverheid
  • De overstap naar NextCycle IMLTM maakt van JOZO en SFA pioniers in het IML-landschap

Over MCC Verstraete

MCC Verstraete heeft al meer dan 30 jaar ervaring in het offset-printen van etiketten voor spuitgieten, blaasgieten en thermovormen. Diepgaande kennis van materialen, innovatie en duurzaamheid hebben MCC Verstraete een wereldleider gemaakt, met een dagelijkse productie van meer dan 60 miljoen spuitgietetiketten voor tal van segmenten binnen de verpakkingsindustrie. MCC Verstraete heeft productielocaties in België, Australië en de VS. Samen met MCC Korsini (Turkije) en Karydakis IML SA (Griekenland) vormt MCC Verstraete de IML Business Unit binnen Multi-Color Corporation.

Over SFA

Innovatie en samenwerking zijn al meer dan 25 jaar de drijfveren van SFA om de spuitgegoten verpakkingsoplossingen van onze klanten te leveren en voortdurend te verbeteren. Dit, gecombineerd met een nauwe samenwerking, resulteert in de creatie van de meest fantastische verpakkingsproducten.

Wij zijn ons zeer goed bewust van het feit dat kunststofverpakkingen, zoals elk type verpakking, een impact hebben op het milieu. Daarom vinden we het belangrijk om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren en voedselverspilling tegen te gaan. Wij werken uitsluitend met monomateriaal, 100% recyclebare, lichtgewicht en dunne verpakkingen. Het is onze missie om van duurzame verpakkingen de norm te maken.

Over JOZO

Sinds 1929 creëert JOZO zout op meesterlijke wijze, zodat maaltijden verrijkt worden met een snufje liefde. Opgericht als Royal Dutch Salt Industries, hebben we een evolutie doorgemaakt van traditionele verdamping naar innovatieve methoden, het verkrijgen van diverse zouten uit oude ondergrondse lagen, de Himalaya en de Middellandse Zee.

Ons erfgoed weerspiegelt een diepgaande kennis van de culinaire kracht van zout en biedt diverse soorten voor een perfect gemalen smaakversterking. JOZO vertegenwoordigt een mix van traditie en innovatie, en zorgt ervoor dat elke maaltijd niet alleen heerlijk gekruid is, maar ook een verhaal vertelt.

Over CIRCPACK by Veolia

CIRCPACK by Veolia ondersteunt merkeigenaren en verpakkingsbedrijven in het vergroten van de recyclebaarheid van verpakkingen. De diensten variëren van Recycling Masterclasses tot specifiek verpakkingsadvies. CIRCPACK® biedt recyclebaarheidscertificering voor verschillende soorten verpakkingen. Ze zijn een geaccrediteerde certificeringsinstantie voor RecyClass.

De operationele kennis van Veolia op het gebied van inzameling, sortering en recycling van verpakkingsmateriaal geeft extra vertrouwen in de expertise van CIRCPACK.

Benieuwd hoe we u kunnen helpen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook een oplossing nodig?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.